Eddy is een virtuoos zoals ik er maar weinig ken. De combinatie van een prachtige toon, een uitzonderlijke muzikaliteit, een feilloze virtuoze techniek en een ‘never ending’ gedrevenheid maken van hem een uitzonderlijk allround musicus. Een naam om op de wereldkaart te zetten. Dirk Brossé chef-dirigent Philadelphia Chamber Orchestra

Biografie

De carrière van Eddy Vanoosthuyse is ruim en internationaal, ze verbindt het orkestrale, het solistische, het pedagogische en de research naadloos met elkaar.
Hij krijgt zijn eerste lessen van zijn vader, studeert verder bij Hendrik Six (Stedelijk Conservatorium Kortrijk), Freddy Coppé (Kunsthumaniora voor Muziek Gent) en Freddy Arteel (Koninklijk Conservatorium Gent) en behaalt aan het Fontys Academy for Music and Performing Arts in  Tilburg zijn diploma ‘master in de muziek’.  Daarna start hij een doctoraat in de Kunsten aan de Universiteit Gent.

Vanoosthuyse start zeer jong zijn artistieke loopbaan als solist klarinet aan de Opera voor Vlaanderen, later wordt hij soloklarinettist aan het nieuwe orkest van de Vlaamse Opera, een functie die hij ruilt voor die aan het Brussels Philharmonic (vroeger BRT Filharmonisch Orkest).  Daarnaast is hij docent klarinet aan het Koninklijk Conservatorium Gent (Hogeschool Gent/School of Arts) en aan het Fontys Academy for Music and Performing Arts Tilburg. 

Hij maakt solo opnames voor SONY, Decca, EMI, Naxos, Briljant Classics, Aeon, Talent, Gobelin, Antarctica, Etcetera en Phaedra en radio en TV opnames voor BRTN/VRT, RTBF, VARA, Radio Suisse Romande, Magyar Radio, Czech Radio, Slovanian Radio, Danish Radio, Lietuvos Radio, Hungarian Radio, Chile Radio en Exqui.

Vanoosthuyse werkt met een aantal van de meest vooraanstaande componisten van zijn tijd zoals onder andere Olivier Messiaen, John Corigliano, Alfred Reed en Hans Zimmer.  Hij creëert zo’n 50 werken die aan hem zijn opgedragen waaronder werk van Arturo Marquez (Mexico), oscar winnaar Nicola Piovani (Italië), Dirk Brossé, Johan Duijck, Jan Van der Roost, Scott McAllister (VS), Wilfried Westerlinck, Roland Coryn, Oscar Navarro (Spanje), Eric Desimpelaere, Norbert Goddaer, Alfred Prinz (Oostenrijk), Piet Swerts, Wim Henderickx, André Laporte, Jean Louel, Raymond Decancq, Alain Crepin, David Loeb (VS), Marc Matthys, Frits Celis, Jan Van Landeghem, ...  

Hij soleert wereldwijd met een 100-tal ensembles en orkesten waaronder het Lithuanian Chamber Orchestra, Simon Bolivar Orchestra/Caracas, Shanghai Symphony Orchestra, Chamber Orchestra of Philadelphia, Vancouver Chamber Orchestra, Orchestra of het Stanislavsky Theatre Moscow, Collegium Instrumentale Brugense, I Pommerigi Musicale Milano, Symfonie Orkest Vlaanderen, Lisbon Metropolitan Orchestra, Brussels Philharmonic, Slovak Sinfonietta, ChengDu Symphony (China), Central Aichi Symphony Orchestra (Japan), Free State Symphony (South Africa), Beethoven Academy Orchestra/Krakow, BRT Filharmonisch Orkest, Kansas Sinfonietta, Janacek Philharmonic Orchestra (Czech Symphony Orchestra), Sofia Soloists en vele andere met dirigenten als Fernand Terby, Georges Octors, Yoel Levi, Michel Tabachnic, Peter Oundjian, Saulius Sondeckis, Paul Meyer, Jan Lathem-Koenig, Jan Stulen,…

Door zijn liefde voor het harmonieorkest treedt hij op met onder andere de Koninklijke Muziekkapellen van de Belgische Gidsen, Marine en Luchtmacht, Koninklijke Militaire Kapel Nederland, Symphonic Windband of the Honour Guard Lithuania (waarvan hij 4 jaar de vaste gastdirigent was), US Army Band, Simon Bolivar Symphonic Windorchestra/Caracas (dat hij ook dirigeerde), en verder orkesten in Frankrijk, Portugal, Spanje, Nederland en Italië. 

Daarenboven vertolkte hij meer dan 150 keer het kwintet van Mozart, naast die van Brahms en Weber met internationale strijkkwartetten waaronder het Ysaÿe Quartet en Ensemble, Ciurlionis Quartet, Vilnius Quartet, Simon Bolivar Quartet, Daniel Kwartet, Arriaga Quartet, Roman Quartet, Bangkok Quartet, Beijing String Quartet, Chili Quartet, Odeion String Quartet, Zemlinsky Quartet, Quatuor Clemenz Quatacker  en zijn eigen ensemble. 

Hij concerteert voor het Festival van Vlaanderen, Klara Festival, Festival de Wallonie, Festival van de Hedendaagse Muziek ARS MUSICA, November Festival, Festival de Bourgogne, Mozart Festival,  Ljubljana Festival, Vilnius Festival, Janáček Festival, Extravaganza Festival, Beijing Festival, Festival Domaine Forget Charlevoix-Quebec, Holland Festival, Caracas Festival, … en in zowat alle Europese landen, China, Japan, Thailand, Singapore, USA, Canada, Mexico, Venezuela, Chili, Argentinië, Peru, Colombia,  Zuid-Afrika en Namibië.

Vanoosthuyse wordt uitgenodigd voor gastprofessoraten en masterclasses aan tal van universiteiten en conservatoria, waaronder de Indiana University-Bloomington/Jacob School of Music, Arizona State University, DePaul University Chicago, Mexico University, Catholic University Santiago de Chile, Caracas Conservatory, Odeion University Bloemfontein South Africa,  Osaka University Japan, Conservatory of Beijing, ChengDu Conservatory, Conservatoire Supérieur de Paris, Rotterdam Conservatorium, Stellenbosch University South Africa, Conservatoire de Liège, Lemmensinstituut Leuven, Conservatorio Guiseppe Verdi Milano, Conservatorio de Musica do Porto, Academy Vilnius, …  en verder aan het Spaans Nationaal Jeugd Orkest JONDE,  Domaine Forget Charlevoix-Quebec/Canada, Guimaraes Music Academy/Portugal en Qingdao Music Days/China. ‘ Sedert 1995 is hij jaarlijks te gast bij het El Sistema van José Abreu (1939-2018), waar hij doceert en optreedt met alle Simon Bolivar ensembles en orkesten, met enkele van deze orkesten maakt hij tournees in Zuid-Amerika en Europa. 

Eddy Vanoosthuyse bracht het klarinetoeuvre van Karel Lodewijk Hanssens (1802-1871) terug samen, gaf het uit (Metropolis Music Editions, Clarinet Collection Eddy Vanoosthuyse) en nam het op met het Slovak Symfonietta olv Herman Engels (Phaedra) en het Brussels Philharmonic olv. Dirk Vermeulen (release 2022 Aliud) .
In 2021 verscheen een CD met 6 klarinetkwartetten (first recording) van Franz Anton Hoffmeister (1754-1812) dat hij opnam met het Zemlinsky String Quartet  (Antarctica Records). 

Vanoosthuyse is artistiek manager van de vzw International Music Promotion, de prestigieuze  ‘International Clarinet Competition Ghent’ en ‘Clarinets on Stage’.  Hij zetelt in de jury van diverse internationale competities in Europa, Amerika en Azië.  Hij is sedert 2017 voorzitter van de ‘International Art Competition Singapore’, in 2018 was hij artistiek directeur van het Clarinetfest (het festival van de International Clarinet Association) met 10000 verkochte tickets.
Hij was medeoprichter van de European Clarinet Association, die geofficialiseerd werd in het Stadhuis van zijn geboortestad Kortrijk.
In April 2020 werd hij door zijn collega’s verkozen als vice-president van de ICA, de wereldorganisatie van de klarinet.

Eddy Vanoosthuyse werd geselecteerd voor het World Philharmonic Orchestra (Georges Prêtres) en uitgenodigd voor het Symphonicum Europea (Lincoln Center Fisher Hall, New York).    

Onderscheidingen

  • Fuga Trofee voor de promotie van de Belgische muziek (vereniging van Belgische componisten)
  • Torenwachtersprijs voor zijn internationale carrière
  • Honor al Mérito van de Stad Lima
  • Lifetime Achievement van de chinese Clarinet Association
  • Honorary Membership : Lifetime Achievement als uitvoerder en pedagoog van de International Clarinet Association (hoogste onderscheiding)

 

 

 

 

Vanoosthuyse het puik ingeskakel by die klassieke stylvertolking van Mozart waarin die larghetto ’n juweel was. Die klarinet het bo die gedempte strykerbegeleiding gesweef met ’n klank wat tot in ’n mens se siel gereik het. … Vanoosthuyse as ’n kunstenaar “van ware internasionale standaard” Elretha Britz Volksblad Bloemfontein, Zuid Afrika/South Africa