with Eddy Vanoosthuyse on lead clarinet and Zimmer himself at the piano, it's a really great cue Don Goldwasser Soundtracker

Biografie

Niemand blijft onberoerd bij het beluisteren van de Belgische/Vlaamse klarinettist Eddy Vanoosthuyse.  Geloofd door de internationale pers bouwde deze musicus een wereldwijde erkenning op voor zijn persoonlijke interpretaties en opmerkelijke technische en muzikale kwaliteiten.

Hij treedt op met prestigieuze orkesten als ‘I Pommerigi Musicali/Milano, Shanghai Symphony, Simon Bolivar Orchestra/Caracas, Brussels Philharmonic, Flemish Symphony, Lithuanian Chamber Orchestra, Metropolitan Orchestra Lisbon, Chamber Orchestra of Philadelphia, Sofia Soloists, Slovak Sinfonietta, Columbus Symphony, Central Aichi Symphony Orchestra/Nagoya,  Chamberorchestra of the Stanislavsky Theatre/Moscow,Kansas Sinfonietta, Győr Philharmonic Orchestra, … en dirigenten als Yoel Levi, Peter Oundjian, Saulius Sondeckis, Jan Laethem Koenig, Michel Tabachnik, Paul Meyer en vele anderen.   

Zijn opnames, zowel voor Radio & TV (BRTN, RTBF, VRT, VARA, Radio Suisse Romande, Magyar Radio, Czech Radio, Slovanian Radio,Danish Radio, Lietuvos Radio, Chili Radio, Exqui) als op CD (SONY, EMI, DECCA, AEON, NAXOS, Phaedra, Gobelin, Aliud, Talent) worden warm onthaald en krijgen de hoogste onderscheidingen in Diapason, France Musique, Res Musica, The Clarinet, Klassiek Centraal, …

Hij treedt op voor het Festival van Vlaanderen, Festival de Wallonie, Festival van de Hedendaagse Muziek ARS MUSICA, November Festival, Festival de Bourgogne, Ljubljana Festival, Vilnius Festival, Janacek Festival, … en deze van Parijs, Chicago, Caracas, Vancouver, Beijing,…

Vanoosthuyse werkt samen met de meest vooraanstaande componisten van zijn generatie als John Corigliano, Olivier Messiaen, Alfred Reed, Dirk Brossé, Hans Zimmer, Arturo Marquez, Nicola Piovani, André Laporte … en jong talent als Oscar Navarro, Eric Desimpelaere en Bart Picqueur.  Hij verzorgt de première van  concerti van Brossé, Van der Roost, Louel, Verbesselt, Laporte, Goddaer, Marquez, Matthys, …  een speciale vermelding verdient de wereldcreatie van het concerto dat oscarwinnaar Nicola Piovani (film muziek voor “La Vita E Bella”) aan hem opdroeg, … en verder kamermuziek van onder andere Verbesselt, Swerts, Hendrickx, Van Haute,  …  Hij verzorgde de Belgische première van de concerto’s van Corigliano en Carter.

Bij de viering rond 75 jaar Flagey in Brussel (de vermaarde concertstudio met achtereenvolgens het NIR Symfonie Orkest, BRT Filharmonisch Orkest en het Brussels Philharmonic als thuisbasis) wordt hem gevraagd om Scaramouche van Jacques Ibert uit te voeren (Brussels Philharmonic olv Michel Tabachnik).

Hij heeft een trio met eerste prijswinnaar van de Koningin Elisabeth Wedstrijd Vitaly Samoshko (piano) en Mikhael Kugel (altviool).  Hij vertolkte meer dan 150 keer het kwintet van Mozart met diverse internationale strijkkwartetten waaronder het Isaye Quartet, Ciurlionis Quartet, Vilnius Quartet, Simon Bolivar Quartet, Daniel Kwartet, Arriaga Quartet, en zijn eigen ensemble. 

Vanoosthuyse geeft masterclasses en is gast professor aan universiteiten en conservatoria in 4 continenten.  Hij werd geselecteerd voor het World Philharmonic Orchestra (Georges Prêtre) en geïnviteerd voor het Symphonicum Europae (New York, Lincoln Center, Fisher Hall). 

Vanoosthuyse krijgt diverse prijzen en onderscheidingen waaronder die van de ‘Chinese Clarinet Society’ en die van de stad Lima.  In 2013 ontvangt  hij uit handen van Gouverneur Jan Briers de Torenwachtersprijs voor zijn internationale carrière, in 2014 eert de Unie van Belgische Componisten hem met de prestigieuze Fuga Trofee.  In 2015 onderscheidt Klassiek Centraal hem met een Gouden Label voor zijn CD opname van de concerti van Corigliano en Carter.  In 2018 krijgt hij unaniem de titel ‘Honorary Member’ van de International Clarinet Association (de hoogste onderscheiding van de ICA als een uitzonderlijk carreer achievement award).

Eddy Vanoosthuyse is artistiek directeur van de ‘International Clarinet Competition, Ghent’.  Hij is ondervoorzitter van SWUK (Vlaamse vzw die jonge musici ondersteunt aan het begin van hun carrière) en stichtend lid van de ‘European Clarinet Association’ (Kortrijk 2010).

Hij zetelt in de jury van verschillende internationale wedstrijden (België, Frankrijk, Spanje, Italië, USA, China,  …). Hij is voorzitter van de “International Art Competition Singapore”.

Eddy Vanoosthuyse is klarinetsolo van het Brussels Philharmonic, docent aan het Koninklijk Muziekconservatorium Gent (Hogeschool Gent, School of Arts) en het Fontys Conservatorium van Tilburg.  35 van zijn oud-studenten zijn verbonden aan professionele orkesten en/of professor aan conservatoria en universiteiten in Europa, Azië, Noord-, Zuid- en Centraal Amerika en  Zuid-Afrika.

Hij bespeelt exclusief de Buffet Crampon Tosca klarinetten en Vandoren mondstukken en rieten. 

 

 

Vanoosthuyse het puik ingeskakel by die klassieke stylvertolking van Mozart waarin die larghetto ’n juweel was. Die klarinet het bo die gedempte strykerbegeleiding gesweef met ’n klank wat tot in ’n mens se siel gereik het. … Vanoosthuyse as ’n kunstenaar “van ware internasionale standaard” Elretha Britz Volksblad Bloemfontein, Zuid Afrika/South Africa