Vanoosthuyse het puik ingeskakel by die klassieke stylvertolking van Mozart waarin die larghetto ’n juweel was. Die klarinet het bo die gedempte strykerbegeleiding gesweef met ’n klank wat tot in ’n mens se siel gereik het. … Vanoosthuyse as ’n kunstenaar “van ware internasionale standaard” Elretha Britz Volksblad Bloemfontein, Zuid Afrika/South Africa

Biografie

Eddy Vanoosthuyse behoort tot de meest gerespecteerde klarinettisten van zijn generatie.  Dit wordt bevestigd door het feit dat de International Clarinet Association hem in 2018 eert met het ‘Honorary Membership’, hun hoogste onderscheiding die jaarlijks mondiaal aan maximaal 3 klarinettisten wordt gegeven.

Vanoosthuyse start zeer jong zijn carrière als solist aan het orkest van de Opera voor Vlaanderen. Bij de oprichting van de nieuwe Vlaamse Opera (nu Opera en Ballet Vlaanderen) biedt Gerard Mortier hem de positie van soloklarinettist aan, een functie die hij daarna voor meer dan 30 jaar zou vervullen aan het Brussels Philharmonic (vroeger Belgisch Filharmonisch Radio Orkest/BRT) waar hij werkt hij met dirigenten als Joel Levi, Leopold Hager, Adam Fischer, Sir Neville Marriner, Paul Strauss, Yannick Nézet-Séguin en Michel Tabachnik.  Hij wordt geselecteerd voor het World Philhamronic (Georges Prêtre) en uitgenodigd voor het Symphonicum Europeae. Met dit laatste orkest verzorgt hij in de Fisher Hall van het Lincoln Center in New York het “Millennium Concert of the Nations”, opgedragen aan Kofi Atta Annan, Secretaris-Generaal van de Verenigde naties.

Naast zijn orkestloopbaan bouwt hij een stevige internationale carrière uit als chambrist en solist met internationale orkesten en ensembles waaronder het Lithuanian Chamber Orchestra, Simon Bolivar Orchestra/Caracas, Shanghai Symphony Orchestra, Chamber Orchestra of Philadelphia, Vancouver Chamber Orchestra, Orchestra of het Stanislavsky Theatre Moscow, Collegium Instrumentale Brugense, I Pommerigi Musicale/Milano, Symfonie Orkest Vlaanderen, Lisbon Metropolitan Orchestra, Brussels Philharmonic, Slovak Sinfonietta, Sichuan Symphony (China), Central Aichi Symphony Orchestra (Japan), Free State Symphony (South Africa), Beethoven Academy Orchestra/Krakow, BRT Filharmonisch Orkest, Kansas Sinfonietta, Janacek Philharmonic Orchestra (Czech Symphony Orchestra), Sofia Soloists, Ysaÿe Ensemble, Vlaams Radio Koor, Arriaga Kwartet, Simon Bolivar Quartet, Beijing Quartet, Chili Quartet, Odeion Quartet, Roman Quartet, Kwartet Clemenz Quatacker, Zemlinsky Quartet, Ciurlionis Quartet en het Vilnius Quartet.

Zijn voorliefde voor het harmonieorkest laat hem optreden met orkesten als de Koninklijke Muziekkapellen van de Belgische Gidsen, Luchtmacht en Marine, de Koninklijke Militaire Kapel (NL), de Military Band of the Honor Guard (LT), het ‘Orchestre Militaire Grand-Ducale’ (Lux) en de Symphonic Windband Simon Bolivar (Caracas).  

Eddy Vanoosthuyse werkt samen met enkele van de meest vooraanstaande componisten van zijn tijd als Olivier Messiaen, John Corigliano, Arthuro Marquez, Nicola Piovani, Heinrich Suttermeister, Hans Zimmer en Scott McAllister.

Voor zijn verdediging van de Belgische en Vlaamse muziek krijgt Vanoosthuyse de ‘Fuga Prijs’ en de ‘Torenwachtersprijs’. Tientallen Belgische componisten dragen werk aan hem op waaronder Dirk Brossé/“War Concerto”, “Circle of Nature” en “The Secret of the Mystic Lamb”,  Jan Van der Roost/Clarinetconcerto, André Laporte/Concertpiece, Erik Desimpelaere/Rhapsodie, Jean Louel/Concerto, August Verbesselt/Kristal en dubbel concerto, Alain Crepin/Lam Gods Impressions en concerto, Jan Van Landeghem/Clarinet Quintet, Wilfried Westerlinck/Landschappen VII, Raymond Decancq/2 Contrasten, Jurgen De Pillecyn/Brieven van de Ziel en Nashville Concerto, Piet Swerts/Moeder zonder Meer, … maar ook buitenlandse componisten bieden hem composities aan; Scott McAllister/Freebirds (dubbel concerto), Nicola Piovani (oscarwinnaar voor ‘La Vita E Bella’ componeert voor hem zijn Cyberknife (concerto voor klarinet en orkest), Arthuro Marquez arrangeert zijn ‘Danzon n°6) voor hem voor klarinet en harmonieorkest. Oscar Navarro draagt zijn eerste klarinetconcerto aan hem op.

Hij concerteert (2005) met de ‘Solisten van het Brussels Philharmonic’ tijdens de viering van 75 jaar nationale radio (VRT) in de Koninklijke Serres van Laken. Op het jubileum concert van  75 jaar Brussels Philharmonic en het 75 jarig bestaan van de legendarische concertzaal FLAGEY (2013) krijgt hij de eer te soleren met het Brussels Philharmonic onder leiding van Michel Tabachnik in ‘Scaramouche’ van Darius Milhaud.

Vanoosthuyse maakt radio en TV opnames voor BRTN/VRT, RTBF, VARA, Radio Suisse Romande, Magyar Radio, Czech Radio, Slovenian Radio, Danish Radio, Lietuvos Radio, Hungarian Radio, Chile Radio, Exqui en Classica. Zijn CD opnames (solo en kamermuziek) zijn terug te vinden bij SONY, Decca, EMI, Naxos, Briljant Classics, Aeon, Talent, Gobelin, Antarctica, Evil Penguin, Etcetera en Phaedra.

Hij is docent klarinet aan de Hogeschool Gent/Kask & Conservatorium en de Academy for the Arts in Tilburg/NL.  Hij is de ondervoorzitter van SWUK (de vzw die jonge musici ondersteunt aan het begin van hun carrière), een functie die hij ook bekleedt bij de wereldorganisatie van de klarinet (International Clarinet Association met zetel in de VS).  Vanoosthuyse is artistiek directeur van de ‘International Clarinet Competition Ghent’ (onder de Hoge Bescherming van H.K.H Koningin Paola van België) en juryvoorzitter van de ‘International Arts Competition Singapore’.

Eddy Vanoosthuyse bespeelt exclusief de Buffet Crampon klarinetten, mondstukken en rieten Vandoren. Hij heeft een collectie bij Metropolis Music Publishers/Antwerpen en International Music Diffusion/Paris.  Hij is onderzoeker aan de Universiteit Gent. 

 

Onderscheidingen

  • Fuga Trofee voor de promotie van de Belgische muziek (vereniging van Belgische componisten)
  • Torenwachtersprijs voor zijn internationale carrière
  • Honor al Mérito van de Stad Lima
  • Lifetime Achievement van de chinese Clarinet Association
  • Honorary Membership : Lifetime Achievement als uitvoerder en pedagoog van de International Clarinet Association (hoogste onderscheiding)

 

 

 

 

toch waren de mooiere momenten van de avond die waarop de sfeer verzachtte en enkele solisten erin slaagden de veel te grote (maar eivolle) zaal op het puntje van de stoel te krijgen. Eddy Vanoosthuyse trakteerde ons op een prachtig Oost-Europees geurend stukje klarinet De standaard