Vanoosthuyse het puik ingeskakel by die klassieke stylvertolking van Mozart waarin die larghetto ’n juweel was. Die klarinet het bo die gedempte strykerbegeleiding gesweef met ’n klank wat tot in ’n mens se siel gereik het. … Vanoosthuyse as ’n kunstenaar “van ware internasionale standaard” Elretha Britz Volksblad Bloemfontein, Zuid Afrika/South Africa

Trio Vanoosthuyse - Kugel - Samoshko

Michael Kugel, geboren in de USSR, studeerde viool aan de ‘Beethoven School of Music’ en aan het ‘Music College’ in Kharkov. Later studeerde hij altviool, compositie en orkestdirectie aan het conservatorium van Leningrad (Sint-Petersburg).

In 1975 won hij de 1° prijs (voor Yuri Bashmet) op de ‘International Viola Competition’ in Budapest.

In de USSR was hij als solist verbonden aan de Mosconcert (een organisatie van de Moscow Philharmonic), violist bij het ‘Beethoven State Quartet’ en professor aan de ‘Moscow Tshaikovsky Conservatory’.

Van 1990 tot 1996 was Michael Kugel professor aan de ‘Jerusalem Rubin Academy of Music and Dance’.

In 1996 vestigde hij zich in België en werd professor aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent (Hogeschool Gent) en aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Maastricht (Nederland), functies die hij nu nog vervult.

Hij treedt als solist én als dirigent op met diverse vooraanstaande orkesten waarmee hij concerteert tijdens festivals zoals die van ‘Schlezwig-Holstein’, ‘Lockenhause’, ‘Lille’, ‘Rolandseck’, ‘Passau’, ‘Jerusalem’, ‘Rizor’, ‘Orebro’, ‘Krems’, Divonn’, ‘Menton’, ‘Murzzuschlag’, ‘Venezia’, ‘Vlaanderen’, ‘Dubrovnik’, ‘Cincinatti’, .etc.

Michael Kugel was jurylid voor internationale wedstrijden in Engeland, Oostenrijk, Israël, USA, Kroatië, België en CIS.

Hij is te horen op zo’n 20 CD’s. Hij is tevens werkzaam op de viola-d’amore.

Michael Kugel verrijkte het altviool-repertorium met een groot aantal transcripties, maar ook als componist schreef hij diverse werken waaronder een concerto, sonates, suites, etc. Daarnaast componeert hij voor piano (een sonate en een kamersymfonie) en kamermuziek in diverse formaties.

Michael Kugel geeft masterclasses in Duitsland, Engeland, Italië, Zweden, Oostenrijk, Finland, Mexico, Israël, Frankrijk, België, USA, Kroatië, CIS, Nederland, Canada, etc.

Hij is de auteur van twee boeken : ‘Viola Sonata by Shostakovich and Viola Concerto by Bartok – the history of an era’ en ‘Masterpieces of the instrumental music’.

Michael Kugel is de stichter-voorzitter van de Belgische ‘Viola Society’

Vitaly Samoshko, geboren in 1973, te Charkiv, Oekraïne, gaf vanaf prille leeftijd blijk van muzikaal talent. Op vijfjarige leeftijd werd hij voor piano aangenomen aan de bijzondere Muziekschool van Charkiv. Vanaf 1985 komt hij daar onder de hoede van Leonid Margarius. Hij studeerde verder piano aan het Conservatorium te Charkiv van 1991 tot 1996, bij professor Margarius en vervolgde zijn studie bij hem aan de Internationale Pianoacademie “Incontri col Maestro” te Imola (Italië).

Vitaly Samoshko behaalde belangrijke internationale prijzen o.a. de 2de Prijs op de wedstrijd Busoni in Italië (1993), en in Montreal (1996) en eveneens de 2de Prijs op de ‘A.Rubinstein competition’ voor pianomeesters in Israël (1998). In 1999 werd hij Eerste Laureaat van de ‘Koningin Elisabethwedstrijd’, voor piano, te Brussel (België).

Als concertpianist treedt hij op met orkest of solo. Hij schittert op internationale podia zoals de Tonhalle te Zürich, het Theater Châtelet te Parijs, het Metropolitan Museum en de Steinway Hall te New-York, het Concertgebouw te Amsterdam, de Beethovenhalle te Bonn, het Conservatorium te Milaan, de Yokohama Minato Mirai Hall en de Okayama Symphony Hall in Japan, het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel, de Singel te Antwerpen, het Concertgebouw te Brugge, de Bijloke te Gent,..

Vitaly Samoshko werd uitgenodigd op belangrijke festivals: het Klavier-Festival Ruhr in Duitsland, het Montpellier Radio France en het Besançon Festival in Frankrijk, Música Romântica in Zwitserland, het Yokohama International Piano Festival in Japan, de Savannah Onstage Festival in de Verenigde Staten, de Festival International de Lanaudière in Canada, het Festival d’Echternach en het Bourglinster Festival in Luxemburg. Verder het Chopin Piano Festival in Polen en eveneens het Festival van Vlaanderen, het Festival d’Aulne en het Festival de Wallonie in België.

Hij concerteerde met wereldberoemde orkesten zoals het Tokyo Philharmonic en de New Japan Philharmonic, het Orchestre Symphonique de Montréal, het Orchestre Philharmonique du Luxembourg, het Nationaal Orkest van België, het Orchestre Philharmonique de Liège, het Symfonieorkest Vlaanderen, het Orchester der Beethovenhalle, het St.Petersburg State Symphony en het Orchestre National de Lille.

Hij werkt samen met gereputeerde dirigenten als Charles Dutoit, Edvard Tchivzhel, Marc Soustrot, Gilbert Varga, Mendi Rodan, Georges Octors, Kazufumi Yamashita, David Shallon, Arthur Fagen, Otaka Tadaaki, Louis Langrée, Paul Daniel and David Angus.

Verschillende Radio stations zenden concerten of vertolkingen uit o.a. Radio Suisse Romande in Geneve, Westdeutscher Rundfunk in Keulen, Musique 3 en Klara in Brussel. Zijn discografie vermeldt meerdere opnames en er zijn geregeld uitzendingen op TV-stations.

In 2001 vestigt Vitaly Samoshko zich in België. Twee jaar later neemt hij een dubbele CD op met het label Lineair Art Transfer, o.a. composities van Schubert, Schumann, Scriabin en Prokofiev (L.A.T.01-2003); deze CD is een staaltje van muzikaliteit en virtuoze musiceervreugde. In een plechtige uitzending bekroont de Klassieke Radio Klara (VRT) zijn 2de album – Piano Studies Alexander Scriabin (L.A.T.02-2005), met de Publieksprijs ‘Beste Internationale CD 2005’. In de herfst van datzelfde jaar wordt Samoshko gastprofessor aan het Conservatorium te Gent. Naast het geven van meesterklassen in conservatoria en op festivals, musiceert hij in kamermuziek met het Trio Sonnetto, (met de violist Leonid Kerbel en de cellist Ilia Laporev) en in een trio met Eddy Vanoosthuyse en Michael Kugel.

Vitaly Samoshko heeft een stevige reputatie opgebouwd als solist; zowel de concerten als de CD opnames getuigen van een grootse muzikale persoonlijkheid. Met het 3de album: Etudes-Tableaux van Sergei Rachmaninov (L.A.T.03-2006) beëindigt Vitaly Samoshko een belangrijke triptiek waarin hij de maat neemt van het grote repertoire. Zoals bij de CD ‘Scriabin Studies’ spreken de critici ook hier van een referentieopname voor de CD Etudes-Tableaux, van S. Rachmaninov.


Terug naar het overzicht

Eddy Vanoosthuyse is one of the leading clarinetplayers of his generation Howard Klug Past president International Clarinet Association